tirsdag 7. desember 2010

Valg av juleøl til mat


I år finnes det hele 79 typer juleøl å få kjøpt i butikk eller på Vinmonopolet, og 59 av dem er norskprodusert. Ølakademiet gir deg her svarene for hvilket øl du skal drikke til julematen.

Juleølet er en viktig tradisjon for mange Nordmenn og helt nødvendig for å komme i den rette julestemning. De siste årene har ølutvalget på juleøl blitt større og mange mikro-, små- og mellomstore bryggerier har kommet til. Årets Juleøl er nå i butikk og på Vinmonopolet er det er mange merker å velge i. Skal vi drikke lyst eller mørkt juleøl, sterkt eller svakt, bittert eller mindre bittert. Hvordan skal vi velge og hva er reglene?

Dels kan man vel si at det ikke finnes noen regler som setter begrensninger, for hvilket juleøl vi synes er best. En enkelt persons preferanser stemmer ikke alltid overens, med en annen persons smak. Uansett personlig smak finnes det noen enkle kjøreregler for å finne frem til riktig øltype. Lett mat er synonymt med et lett øl, og kraftig mat er synonymt med et kraftig øl. Til retter med lite fett, kan du velge et lite bittert øl med lav alkoholstyrke og til retter med mye fett trenger du et øl med mye bitterhet. Ølet kan også her ha høy alkoholstyrke. Mat og øl skal også passe sammen smaksmessig og ølet må ikke serveres for kaldt.

Når man skal velge øl til julemat er det tre viktige retninger for smak; sødme, bitterhet og fruktighet. Sødmen i øl kommer fra kornet. Når kornet er vætet, spiret og tørket kalles det malt. Tørkingen av korn skjer på ulik temperatur og gir forskjellige malttyper som varierer i sødme og smak. Når man lager juleøl varierer reseptene i kombinasjon av pilsnermalt, bayermalt, karamellmalt og fargemalt. Juleøl er brygget med ekstra mye malt pr. liter vann og med mye spesialmalt, som gir sterke og kraftige øltyper.

Bitterheten i øl kommer fra humlen som man bruker i ølproduksjon. Humle er en fritt voksende plante som vokser i Norge. Under gode vekstvilkår kan planten vokse opp til 10 cm i døgnet. Det er et stoff som kalles Lupelin som ligger i humle konglene, man bruker til ølproduksjon. Humle blir ofte kalt for ølets krydder og gir ølet smak og aroma. Humlen kan også gi ølet en krydret, sitrusaktig eller jordaktig smak og aroma.

Ølets fruktighet kommer i fra gjæren. Under gjæringsprosessen skilles det ut estere (gjæringsaromaer), som gjør ølet fruktig. I ølproduksjon skille man på to typer gjæring, under- og overgjæring. Overgjæret øl gir mest fruktighet. Fruktigheten kan gå i mange retninger; nøtter, gress, strå, frukt, krydder, bær og lignende.

Hvilket øl drikker vi så til julens mange retter?

Ribbe og pinnekjøtt
Når du velger juleøl til julematen tar du utgangspunkt i det som særpreger maten. Fett eller magert?, salt eller søtt?, gravet eller røkt? Fet mat trenger et bittert øl som hjelper til å bryte ned fettet. En høy alkoholprosent er også med på å bryte ned fettet i maten. Derfor velger man et øl med god bitterhet og høy alkoholprosent til juleribba. Ølet kan også inneholde mye smak og god sødme. Styr unna fruktige øltyper.

Når det gjelder pinnekjøttet bør man velge et juleøl som er friskt og leskende, men ikke for kraftig. God bitterhet vil gjøre susen for fettet. Ølet bør ha lav til moderat sødme og fruktighet. Øltips: Aass Juleøl pol, Hansa Juleøl pol, Ringnes Juleøl pol, Dahls Julebrygg pol, Mack Juleøl pol og Nissefar fra Haandbryggeriet.

Svinestek og kalkun
Til lettere julemat som svinestek og kalkun velges et øl med lett maltsødme og fruktighet. Bitterheten kan være noe nedtonet. Lettere juleøltyper og fyldige pilsnere, bayer, samt hveteøl passer fint. Øltips: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Borg Juleøl butikk, Tuborg Juleøl butikk, Dahls Juleøl butikk, Frydenlund Juleøl butikk, Fredrikstad Juleøl butikk, Julebrygg fra Ægir Bryggeri og Julesnadder fra Nøgne Ø. Styr unna de kraftigste juleøltypene.

Juletorsk
Juletorsk drikkes med et vinøst, sødmefylt og fruktig øl fra polet. Ølet bør være moderat bitterhet. Øltips: Dahls juleøl pol, Nordlands Juleøl, CB Juleøl pol, Frydenlund Juleøl og Mack Arktisk Juleøl (butikk).

Lutefisk
Når du spiser lutefisk velger du øl etter tilbehøret. Baconfett og ribbefett krever et øl med høy bitterhet og gode anbefalinger kan her være en ordinær pilsner fra Ringnes eller Aass Bryggeri. Det skotske mikrobryggeriet Brew Dog sine lagertyper er også gode valg, eller rett og slett en Indian Pale Ale (IPA) som fås på Vinmonopolet.

Velger du sirup eller brunost velger du et øl, som er sødmefylt og inneholder lite fruktighet. Klassiske Frydelund pilsner eller bayer er i så måte gode valg, men også ulike typer Pale Ale kan nytes som gode valg til måltidet.

Velger du derimot lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten bør da være lav. Norske pilsnertyper fra Norlandsbryggeriet, EC. Dahls og CB er gode valg. Likeledes vil hveteølet Bavarian Weisen fra Haandbryggeriet, de tyske hveteøltypene, en belgisk trippel eller et Saison-øl passe godt til lutefiskemåltidet. Styr unna for kraftige juleøltyper til lutefisken, da smaken kan bli for dominerende.

Julens desserter
Til julens desserter som er laget med fløte, sjokolade eller vanilje drikkes et fyldig, fruktig og sødmefylt øl. Øltips: Aass Juleøl Premium, Ringnes Julebokk, Dahls Juleøl, eller Stellinger Divum fra Berentsens Brygghus.

Øl som avec
Øl kan også nytes alene, eller som avec etter et godt måltid. Her er mange gode øltips: Berentsens Juleavec eller Stellinger Divum, Farewell fra Haandbryggeriet, Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg, Julesnadder og Underlig Jul fra Nøgne Ø, Ringnes Julebook og Aass Gourmet Pale Ale som eksempler.

Hvorfor velge juleøl til mat?
• Bitterstoffene i øl rensker munnen og forfrisker ganen når vi spiser fet mat.
• Øl inneholder ikke tanniner og syre
• Ølet inneholder 800 smakskomponenter og passer utmerket som følge til julens retter.
• Øl er mer velegnet enn vin i kombinasjon med mat.

Husk det må en juleøl til, før det er verdt å bli tørst! Glem derimot ikke at julen er tid for hygge, og at alkohol bør konsumeres i forsvarlige mengder.

Kilder: Presseinformasjon fra bryggeriene.

1 kommentar:

  1. Svenska Systembolaget har betydligt färre än 79 julöl att välja mellan. (Tur är väl det, annars hade jag fått ligga i ordentligt.)
    De har dock en riktigt fin öl som jag rekommenderar er att köpa om ni åker över gränsen: Nils Oscar Kalasjulöl
    (4.5 av 5 Pilsner på http://GottÖl.se/)

    SvarSlett