torsdag 14. oktober 2010

Høsten er tiden for lutefisk & øl


I oktober årlig går startskuddet for mange tusen lutefiskmiddager i Norge. I år skal det nytes over 3000 tonn lutefisk på byens restauranter og i de mange tusen hjem. En tradisjonelle lutefisk-spiser var tidligere mann over 45 år, bosatt i Trøndelag eller Nord-Norge. Nå spises delikatessen av stort sett hele befolkningen og lutefisken nytes i sammen med godt øl og akevitt.

Hos Ølakademiets partner Lofoten Fiskerestaurant i Oslo, er lutefisk sesongen i full gang. Flybåren lutefisken fra Lofoten i Vesterålen nytes slik den blir tilberedt i nord. Lutefisken serveres med en rekke tilbehør, blant annet lefse, bacon, ribbefett, erterstuing, poteter, hvit saus, sirup, sennep og geitost. Rikelige mengder akevitt og øl er også tradisjonell drikke til maten, som faglig og godt blir anbefalt til den fortreffelige retten.

Tørrfisk har lange tradisjoner i Norge, og har vært en kjent matvare i over 1000 år. Det råder flere historier om hvordan lutefisken ble til. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk. Den gangen spiste man mat som bare var uspiselig og ikke forgiftet, og fisken ble antakelig dermed vasket grundig i rent vann for å få bort den verste sotmengden. Dermed var lutefisken født. En annen historie omhandlet at kokken ikke hadde tid til å bløte tørrfisken lenge nok, og at lut (aske) i kokevannet reduserte koketiden. Resultatet ble lutefisk i stedet for ekstra raskt utvannet tørrfisk.

Øl og akevitt er en viktig tradisjon for mange nordmenn når man spiser lutefisk og helt nødvendig for å komme i den rette stemningen. I dag er det mange øltyper å velge i, både i butikk og på Vinmonopolet. Skal vi drikke lyst eller mørkt øl, sterkt eller svakt, bittert eller mindre bittert til lutefisk. Hvordan skal vi velge og hva er reglene?


Dels kan man vel si at det ikke finnes noen regler som setter begrensninger, for hvilket øl vi synes er best. En enkelt persons preferanser stemmer ikke alltid overens, med en annen persons smak. Uansett personlig smak finnes det noen enkle kjøreregler for å finne frem til riktig øltype. Lett mat er synonymt med et lett øl, og kraftig mat er synonymt med et kraftig øl. Til retter med lite fett, kan du velge et lite bittert øl med lav alkoholstyrke og til retter med mye fett, trenger du et øl med mye bitterhet. Mat og øl skal også passe sammen smaksmessig og ølet må ikke serveres for kaldt.

Lutefisk måltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisken er mager og mild, men tilbehøret tilfører retten salt, fett, sødme og aromaer. Derfor skal du til lutefiskmåltidet som har eksistert i over 1000 år, velge øl etter tilbehøret.

Baconfett og ribbefett krever et øl med høy bitterhet og gode anbefalinger kan her være en ordinær pilsner fra Ringnes eller Aass Bryggeri. Det skotske mikrobryggeriet Brew Dog sine lagertyper er også gode valg.

Velger du sirup eller brunost velger du et øl, som er sødmefylt og inneholder lite fruktighet. Klassiske Frydelund pilsner eller bayer er i så måte gode valg, men også ulike typer Pale Ale kan nytes som gode valg til måltidet.

Velger du derimot lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten bør da være lav. Norske pilsnertyper fra Norlandsbryggeriet, EC. Dahls og CB er gode valg. Likeledes vil hveteølet Bavarian Weisen fra Haandbryggeriet, de tyske hveteøltypene, en belgisk trippel eller et Saison-øl passe godt til lutefiskemåltidet. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!

Smakelig lutefiskmåltid og god høst!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar