onsdag 21. oktober 2009

Øl er sunt året rundt!


Moderat forbruk av øl nedsetter risikoen for en rekke sykdommer skal vi tro en ernæringsfaglig rapport. En øl om dagen for kvinner og en til tre øl for menn, er knyttet til den laveste risikoen for sykdom og kan like godt øke sunnheten.

Rapporten slår fast at personer som drikker øl i moderate mengder har 18 % mindre risiko for å dø tidlig, fremfor personer som er helt avholdene eller har et misbruk av alkohol. Rapporten er utarbeidet av cand. scient. i human ernæring Per Brændgaard Mikkelsen. Mikkelsen slår også fast at et moderat ølkonsum senker risikoen for hjerte og karsykdommer, samt diabetes type to. Den gode effekt oppnås når man drikker ofte og med måtehold. Ølet skal være nytelse og ikke beruselse.

Det har lenge vært kjent at et glass vin om dagen er sunt. Undersøkelser viser at vindrikkere har mindre risiko for hjerte og karsykdommer, enn folk som drikker øl. Men øl har også mange av de samme egenskapene. Mange av undersøkelsene har derimot påpekt at vindrikkerne har markante sunnere vaner.

I følge Mikkelsen har øl en rekke ernæringsmessige fordeler fremfor vin. Øl inneholder flere viktige næringsstoffer, det være seg B2-vitamin (riboflavin), Niacin, B6-vitamin (pyridoxin), B5-vitamin (pantotensyre), magnesium og silicium. Ølet skiller seg også fra vin med sitt innhold av humle, der humle påviselig skal hjelpe mot forebyggelse av osteoporose, type 2-diabetes, åreforkalkning, leddsmerter, søvnproblemer, depresjon, angst og demens.

Øl har også 45 % lavere energitetthet og 62 % lavere alkoholtetthet enn vin. Sammen med kullsyre medfører dette større metthetsfølelse enn ved inntak av vin.

Undersøkelsen viser samtidig, at et moderat forbruk av øl nedsetter risikoen for nyresten med 40 % i forhold til vin. Øl har også et høyt innhold av silicium, som er viktig i henhold til beinskjørhet.

”Øl skal betraktes som et nytelsesmiddel. Det er verken et rusmiddel eller en helsedrikk. Øl i moderate mengder kan være en del av et sunt kosthold og kan bidra til at vi får i oss viktige næringsstoffer”, konkluderer Mariane Furbo, som er ernæringsfaglig sjef i den danske Bryggeriforeningen.

Kilde: Den Danske Bryggeriforeningen.
Les rapporten her: http://ipaper.ipapercms.dk/Bryggerigruppen/Foreningen/Ologsundhed/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar